Ljummen Clafoutis – en lyxig ugnspannkaka
En julig ugnspannkaka med fikon, hallon och citron passar bra som juldessert!
Portioner/mängd: 4–6 bitar
Ingredienser
- 2 deciliter mjölk
- 1 deciliter vispgrädde
- 1,5 deciliter strösocker
- 3 st ägg
- 1 tesked vaniljsocker
- 1 kryddmått salt
- 2,5 deciliter vetemjöl
- 4 st färska fikon (skivade)
- 0,5 st skal av citron (rivet)
- 1 deciliter frysta hallon
- florsocker
- 2 deciliter vispgrädde
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en ugnsfast form.
-
2
Häll mjölk, grädde, socker, ägg, vaniljsocker, salt och mjöl i en matberedare och kör allt i 1 min på högsta fart till en jämn smet. Häll den i formen, ställ in i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
-
3
Tag ut formen och lägg på fikon, hallon och citronskal. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Om kakan får för mycket färg, täck den med aluminiumfolie.
-
4
Pudra kakan med florsocker när den har svalnat lite och servera med lättvispad grädde.