Kryddbröd
Kryddbröd passar perfekt till julbordet. Här med anis, honung, kanel, ingefära och apelsinskal.
Ingredienser
- 3 deciliter honung
- 1,5 deciliter råsocker
- 4 deciliter mjölk
- 2,5 matskedar anis (mald)
- 0,5 deciliter kanel
- 1 matsked ingefära (rågad)
- 0,5 matsked apelsinskal (rivet)
- 1 tesked salt
- 6,5 deciliter vetemjöl special
- 1 deciliter rågsikt
- 1,5 matsked bikarbonat
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp honung, råsocker, mjölk, anis, kanel, ingefära, apelsinskal och salt. Låt det kallna. (Det kan gärna stå över natten och dra.)
-
2
Blanda ner mjöl och bikarbonat i den kalla kryddsmeten. Rör till en jämn deg.
-
3
Smörj två avlånga brödformar och häll i den lösa degen. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Baka i ca 1 timme och 20 minuter.
-
4
Servera med äppelkompott och gärna lite grönmögelost.