Kardemummakaka med björnbärskompott
En härlig kardemummakaka med filmjölk i smeten.
Portioner/mängd: 1 kaka
Ingredienser
- 2 matskedar kardemumma (hel)
- 3 deciliter vetemjöl
- 1,5 deciliter rårörsocker
- 1,5 tesked bakpulver
- 150 gram Norrmejerier Smör
- 1,5 deciliter filmjölk
- 1 matsked pärlsocker
- 1 deciliter strösocker
- 1 st saft och skalremsor av citron
- 1 paket frysta björnbär (250 gram)
- 3 deciliter vispgrädde (lättvispad)
- florsocker
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund kakform.
-
2
Stöt kardemumman grovt i en mortel. Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma.
-
3
Skär smöret i små kuber och finfördela det i den torra blandningen.
-
4
Blanda i filmjölk och häll smeten i formen. Strö över pärlsocker. Grädda kakan 30 min i nedre delen av ugnen.
-
5
Koka socker, citronsaft och citronskal i ett par minuter till lite sirapsliknande konsistens.
-
6
Lägg i björnbären och låt puttra ett par minuter till. Ta av från värmen och låt svalna.
Tips
Servera kakan med lättvispad grädde och björnbärskompott. Sikta över lite florsocker och dekorera gärna med citronmeliss.