Julpepparkakor
Mys med barnen och baka fina julpepparkakor! Använd antingen färdiga formar och mallar som kan skrivas ut här eller gör dina egna schabloner i papp till figurerna. När tomtegummorna och tomtegubbarna, stjärnorna och hjärtana – eller vad du nu kan hitta på – är klara, kommer det allra roligaste: Låt barnen dekorera kakorna!
Portioner/mängd: Ca 150 st
Ingredienser
- 2 deciliter ljus sirap
- 2,25 deciliter strösocker
- 200 gram smör
- 1 st stort ägg
- 2 teskedar nejlikor (malda)
- 1 tesked ingefära (mald)
- 1 tesked kanel
- Ca 8 deciliter vetemjöl
- 1,5 tesked bikarbonat
- 4 deciliter florsocker (eller Flor med jordgubbs- eller chokladsmak (Dansukker))
- 1 st äggvita
- 2 kryddmått ättiksprit
Gör så här
-
1
Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget.
-
2
Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten.
-
3
Kavla ut degen tunt och tag ut figurer. Grädda i 200° i ca 8 minuter.
-
4
Kristyren:
Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i plastpåse och spritsa ut på pepparkakorna.