Julbröd (Gluten- och äggfritt)
Julbröd med fibrex, psylliumskal och glutenfritt mjöl.
Portioner/mängd: 1 bröd
Ingredienser
- 25 gram jäst (för söta degar)
- 33 centiliter Coca-Cola (alternativt vatten)
- 2 matskedar olja
- 0,5 deciliter Dansukker Mörk Sirap
- 1 deciliter kesella
- 0,5 deciliter äpplemos
- 1 deciliter Dansukker Fibrex
- 1 matsked psylliumskal
- 1 tesked salt
- 1 matsked pomeransskal (malda)
- 1 tesked kardemumma (malda)
- 1 kryddmått kanel (mald)
- 1 deciliter russin
- 6–7 deciliter fin glutenfri mjölmix
- 2 deciliter grov glutenfri mjölmix
Gör så här
-
1
Smöra en avlång bakform. Smula jästen i en skål. Värm porter och olja till ca 37°.
-
2
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fibrex och psylliumskal och låt stå i 10 minuter.
-
3
Blanda i salt, sirap, äpplemos, kesella och kryddor. Tillsätt mjölmixerna och russinen och blanda väl.
-
4
Häll smeten i formen och lägg på en bakduk. Låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
-
5
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Låt brödet stå kvar i formen några minuter innan det stjälps upp på galler. Låt svalna under bakduk.