Gyllene pepparkaksrutor
Pepparkaksrutor med topping passar utmärkt till julfikat!
Portioner/mängd: Ca 40 rutor
Ingredienser
- 100 gram Svenskt smör (rumstempererat)
- 2 deciliter strösocker
- 2 st ägg
- 1 deciliter gräddfil
- 1 matsked pepparkakskrydda
- 3 deciliter vetemjöl
- 1 tesked bikarbonat
- 1 deciliter lingonsylt
- 2 deciliter Crème Fraiche
- 0,5 deciliter florsocker
- 1 ark bladguld (finns på färgaffär)
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Fortsätt att vispa och rör ned ägg, gräddfil och kryddor. Vänd till sist ned mjöl, bikarbonat och lingonsylt.
-
2
Smörj och mjöla eller bröa en liten långpanna, 30×40 cm. Grädda kakan i 20-25 minuter. Låt svalna och dela sedan i rutor.
-
3
Blanda crème fraiche och florsocker, lägg på en klick på varje bit, toppa med en flaga bladguld.
Tips
För lyx och extravaganza, lägg på en liten flisa av äkta bladguld på varje bakelse. Det höjer stämningen rejält!