Brytjulgran
Brytjulgran passar perfekt på julbordet!
Portioner/mängd: 32 kuvertbröd
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 0,5 liter mjölk (ljummen)
- 0,5 deciliter Dansukker Fibrex
- 1 deciliter flytande smör (eller smält)
- 1 tesked salt
- 3 matskedar Dansukker Brödsirap
- 2–3 teskedar brödkryddor (malda)
- Ca 11 deciliter vetemjöl special
- ägg
- vallmofrön
- sesamfrön
- kummin
- grovt salt
Gör så här
-
1
Smula jästen i en skål och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig. Lägg i fibrexen och låt stå i 5 minuter.
-
2
Tillsätt margarin, salt, sirap och kryddor. Arbeta in mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
-
3
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 32 lika stora bitar som rullas till bullar.
-
4
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper i formen av en julgran. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 220°.
-
5
Pensla brödet med uppvispat ägg. Strö på frön och kryddor. Grädda brytjulgranen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.