Eggnog (”mjölkpunsch”)

Eggnog (”mjölkpunsch”)

Detta kanske är den populäraste juldrinken av alla! Uteslut rommen om du vill ha en alkoholfri variant. Drinken är mycket populär i USA och Kanada under höst-, jul-, och vintersäsongen. En variant på drinken som heter Ponche Crema härstammar från Venezuela.

Portioner/mängd: 3-4 drinkar (beroende på glasets storlek)
Tillagningstid: 1h 20min

Ingredienser

  • 6 st äggulor
  • 1,2 dl socker
  • 4,8 dl mjölk
  • 2,4 dl grädde
  • 5 st nejlikor
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1-2 kryddmått kanel
  • 1,5-2 tsk vaniljextrakt (flytande)
  • 5-20 cl rom (beroende på önskad styrka)
  • vispad grädde (till garnering)
  • kanelstång (till garnering)

Gör så här

  • 1

    Vispa äggula och socker tills det är vitt och pösigt.

    Viska ägg och socker pösigt

  • 2

    Värm mjölk med vaniljextrakt, nejlikor, muskotnöt och kanel till ca 75 grader Celcius.

    Värm mjölk med vanilj och kryddor

  • 3

    Häll i lite i taget (matskedar) i äggblandningen för att temperera så att inte äggulan koagulerar.

    Temperera äggulan

  • 4

    Häll tillbaka i kastrullen och rör eller vispa och värm till max ca 75 grader Celcius.

     

  • 5

    Häll över i någon lämplig behållare och täck över med plast och kyl sedan ner i minst 1 timme.

    Täck över och kyl eggnog

  • 6

    Tillsätt sedan önskad mängd rom, rör om och häll upp i glas, alternativt servera utan alkohol. Toppa med grädde och garnera ev. med en kanelstång.

    Eggnog

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *