Eggnog (”mjölkpunsch”)
Detta kanske är den populäraste juldrinken av alla! Uteslut rommen om du vill ha en alkoholfri variant. Drinken är mycket populär i USA och Kanada under höst-, jul-, och vintersäsongen. En variant på drinken som heter Ponche Crema härstammar från Venezuela.
Ingredienser
- 6 st äggulor
- 1,2 dl socker
- 4,8 dl mjölk
- 2,4 dl grädde
- 5 st nejlikor
- 1 tsk riven muskotnöt
- 1-2 kryddmått kanel
- 1,5-2 tsk vaniljextrakt (flytande)
- 5-20 cl rom (beroende på önskad styrka)
- vispad grädde (till garnering)
- kanelstång (till garnering)
Gör så här
-
1
Vispa äggula och socker tills det är vitt och pösigt.
-
2
Värm mjölk med vaniljextrakt, nejlikor, muskotnöt och kanel till ca 75 grader Celcius.
-
3
Häll i lite i taget (matskedar) i äggblandningen för att temperera så att inte äggulan koagulerar.
-
4
Häll tillbaka i kastrullen och rör eller vispa och värm till max ca 75 grader Celcius.
-
5
Häll över i någon lämplig behållare och täck över med plast och kyl sedan ner i minst 1 timme.
-
6
Tillsätt sedan önskad mängd rom, rör om och häll upp i glas, alternativt servera utan alkohol. Toppa med grädde och garnera ev. med en kanelstång.