Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Efter mycket provbakande och testande har vi äntligen kommit fram till detta fantastiska recept på vörtbröd som förutom en massa underbara julkryddor även innehåller julmust och honung. Pensla med kaffe med smör!

Om du inte får tag på flytande vört så kan du koka ner 4 dl porter blandat med 1 dl julmust tills 1 dl totalt återstår.

Russin kan läggas till för den som önskar! Lägg i så fall 1 dl russin i blöt (i t.ex. glögg), sila bort vätskan och tillsätt i slutet av knådningen.

Tips för att lyckas med vörtbrödet:

  • Gör en fördeg.
  • Jäs under fuktad handduk.
  • Ställ in en plåt längst ner i ugnen och spraya eller ös in 2-3 msk vatten (alternativt några iskuber). Detta gör att brödet expanderar lättare och får en bra skorpa sen.
  • Kolla temperaturen med en termometer – brödet är klart vid 96-98 grader.
  • Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.
  • Förvara inlindat i en eller flera handdukar eller vaxade papperspåsar om du kan få tag på det.

 

Portioner/mängd: 2 bröd
Förberedelsetid: 4h 0min
Tillagningstid: 2h 40min

Ingredienser

  • 1,5 dl julmust (till fördeg)
  • 10 g jäst (till fördeg)
  • 120 g (ca 2 dl) grahamsmjöl (till fördeg)
  • 3,5 dl julmust
  • 25 g jäst
  • 1 dl vört (alt. reducera (sjud) ner 4 dl porter och 1 dl julmust tills totalt 1 dl återstår)
  • 2 msk honung
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 110 g (ca 2 dl) grovt rågmjöl
  • 660-710 g (ca 11-12 dl) vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk mald pomerans
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • ca 0,5 dl vetemjöl (till utbakning)
  • Mjölk och grädde eller kaffe och smör till pensling

Gör så här

  • 1

    FÖRDEG:

    Rör ut jästen i julmusten (1,5 dl). Tillsätt grahamsmjölet och rör till en lös deg. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur eller lite varmare (t.ex. nära ett element) i 4-6 timmar eller tills den jäser upp och blir pösig.

  • 2

    Värm julmusten (3,5 dl) till 37 grader. Blanda ut jästen. Tillsätt vört, (alternativt reduktionen av must och porter) samt honung, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 2-3 dl).

  • 3

    Tillsätt fördeg och arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10-15 minuter i maskin på låg hastighet. Arbeta in lite mer av det sista mjölet om degen nu verkar alltför kladdig för att hanteras. Låt den vila i 15 minuter.

  • 4

    Tillsätt kryddor och salt och bearbeta degen 5-10 minuter till. Degen ska vara elastisk och ganska blank. Den kan vara ganska kladdig och seg. Låt den jäsa övertäckt till ca dubbel storlek (minst ca 1 timme). Tiden beror delvis på vilken temperatur du har i rummet.

  • 5

    Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få en spänning i degen. Se instruktioner här. Och här i Jespers bakskola i SVT.

  • 6

    Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i minst ca 45 minuter beroende på temperatur i rummet. Brödet ska helst öka med ca 50 % i storlek.

  • 7

    Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader (varmluft). Spraya in 2-4 msk (ej för mycket) vatten på en plåt längst ner i ugnen och grädda i ca 37-45 minuter beroende lite på din ugn. När innertemperaturen är 96-98 grader är brödet klart. Lägg ev. på folie om brödet blir för mörkt. Om du vill att ytan blir extra knaprig kan du öppna ugnsluckan ett par gånger de sista 15-20 min av gräddningen.

    Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i. Låt brödet svalna utan övertäckning.

    Vörtbröd/julvört

    Nybakad julvört

Tips

Förvara brödet inlindad i handdukar eller i vaxad papperspåse och ev. handduk. Då behåller brödet sin knapriga yta.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

97 Kommentarer

  1. Cecilia skriver:

    Fantastiskt bra recept. Jättegott. Hade bara finmalet grahamsmjöl o vetemjöl special hemma men det funkade fint det också. Härlig deg! Beställde flytande vört från Surdegsbutiken och det ångrar jag inte en sekund. Aldrig mer vörtmix på påse. God fortsättning på julen o tack för receptet

  2. Ina skriver:

    Kanske inte det snabbaste brödet att baka, men tror det är det godaste hembakta vört jag ätit! Hade inte pomerans, men hade apelsinskal i frysen som jag hackade ner. Gick finfint! Det var jätteamidigt att koka ner must och porter till vört! Dubblade satsen då jag inte läste så noga först, och insåg att jag skulle få 4 bröd, vilket jag är väldigt glad för nu! ⭐️

  3. NH skriver:

    Jag brukar baka ut det ena brödet med en gång och låta degen för det andra brödet ligga i kylen i ett par dagar tills det finns behov för mer bröd. Det fungerar fint! Skippa bara att jäsa degen i en timme först. Direkt in i kylen ska den. Då får du färskt vörtbröd flera gånger. Lär dock gå åt oavsett.

  4. Carolina skriver:

    Funkar det att nattjäsa fördegen?

    1. Jultomten skriver:

      Vi har inte provat men det borde gå bra! Lite svalare i så fall. Meddela gärna hur det går. Lycka till!

  5. Lisa skriver:

    Förrförra julen bakade jag två limpor, de gick åt i ett nafs. Förra julen fyra limpor, samma sak. I år har jag laddat för 6 st limpor, de jäser i omgångar här i köket. Ett helt underbart recept som hela släkten gillar, tack så mycket!

  6. Jessica skriver:

    Gjorde limpor två stycken – dock dubblerade jag kryddorna och gjorde vörten på 5dl porter och 2,5 dl must och kokte ner den till ca 1,5 dl vört – fantastiska bröd! Min fru äter inte smör så hon doppade i lyxig olivolja (ekologisk från Kreta) och jag själv åt med lite smör och cheddar! Blir stående från och med nu. Har till och med fått beställningar så bakar två laddningar till i detta nu! Tack för detta recept och riktigt god god jul!

  7. Elsa Bengtström skriver:

    Hej!
    Jag har fått tag i flytande vört. Kan jag byta ut den mot julmusten och använda samma mängd?

    Vänliga hälsningar
    Elsa

    1. jultomten skriver:

      Hej! Julmusten används också, se steg 1-2. Lycka till!

  8. Suzana Vatani Jalal skriver:

    Hej!
    Tack för ett underbart recept!! Jag testade att baka det ikväll första gången men limporna jäste mycket så jag delade de i 4 stycken runda bröd istället. Tiden i ugnen var ca 35 minuter och sen pendlade jag med kaffe med smör i. Jösses vilka smaker!!! Vansinnigt gott!! Det här kommer jag att baka många gånger!! 🥰❤️

  9. Lena Benson-Dahlgren skriver:

    Nu är jag i ga ska dåligt skick, efter några olyckor de senaste åren.
    Men nu kan jag gå på mina egna ben och längtar efter att baka ett gott vörtbröd.
    Jag undrar om det är tungt att baka detta för hand?
    Kan jag använda deglarna till min elvisp?
    Tacksam för svar.
    Hälsningar från
    Lena Benson-Dahlgren i Mölndal

    1. jultomten skriver:

      Hej! Vi har inte provat med elvisp och degkrokar. Ev. kan det vara för tungt. Bättre att knåda länge, om du orkar, och göra lite glutentest.

    2. Johanna skriver:

      Hej! Jag använde degkrokar till elvispen, det funkade utmärkt. Man får ha lite tålamod bara 😃

  10. Lotta täby skriver:

    Hej, har bakat detta bröd ggr flera, är helnöjd,supergott. Ska försöka att baka ett vanligt Julbröd med hackad pomerans skal och vanliga brödkryddor i på liknande sätt. Hoppas att det fungerar. God Jul

  11. Martin skriver:

    Det mycket gott bröd!
    Men var är russinen?
    Hur mycket russin kan man hälla i degen utan att den blir konstig?
    Mvh Martin

    1. jultomten skriver:

      Hej! Kul att höra! Ja, ca 1 dl russin kan tillsättas. (Står i inledningen till receptet).

  12. Carina Ekoff skriver:

    Hej! Blev jättesugen att prova detta recept! En fråga, julmusten i fördegen ska alltså inte värmas till 37 grader? Tacksam för snabbt svar.

    1. jultomten skriver:

      Hej! Nej, julmusten i fördegen ska inte värmas. Lycka till!

  13. Line skriver:

    Hei fra Norge! Kan man bake dette uten julmust, med vørterøl istedet? Vanskelig å få kjøpt julmust her, dessverre!

    1. jultomten skriver:

      Hej Line och Norge! Ja, det ska fungera fint!

  14. Johan skriver:

    Hej på er, och tack för ett grymt recept!
    Jag har lagat detta flera år i rad, med gott resultat varje gång. Dock känner jag att det är något som saknas, men jag har svårt att sätta fingret på vad exakt. Jag såg att andra recept har smör i degen, och funderar på att tillsätta ca 100 gram till min egen deg för att få brödet saftigare och mer smakrikt. Ser ni några potentiella problem med det – kan brödet bli hårt som knäckebröd eller misslyckas med att jäsa eller något sådant?
    Tack på förhand för svar,
    mvh
    Johan

    1. Niklas skriver:

      Jag ville också ha lite mer gammaldags smak. Bytte ut mald pomerans mot skal som jag lade i blöt och finhackade. Försiktig med det vita skalet om man inte tycker om bittra smaker. Lade även till russin som dragit i glögg. Avslutade med att pensla med sirap blandat med lite vatten. Kladdigt men gott. Ger lite extra sötma.

  15. Gun Marklund skriver:

    Jag använde vörtmix istället för flytande vört och rörde ut mixen i 1 dl extra julmust. I övrigt följde jag receptet och det blev riktigt bra 👍

  16. Åse Nord skriver:

    Min fråga är så här: Tänkte använda mig av vörtkrydda, hur ska jag gå gå tillväga med tanke på hur ni skrivit receptet?

    1. jultomten skriver:

      Hej! Vi har inte provat detta recept med torr krydda. Det bästa är kanske att söka på nätet ang. att ersätta flytande vört. Lycka till!

  17. Anna Hallenborg Bertilson skriver:

    Hej! Jag tänkte också testa detta recept, men det står i både punkt ett och i punkt två att jästen ska blandas med julmusten, blir lite förvirrad hur det är tänkt, kan ni förtydliga vore jag glad 🙂 Tack så mycket på förhand 😉

    1. jultomten skriver:

      Hej Anna! Ja, i punkt ett är det julmusten till fördegen, alltså 1,5 dl och i punkt två är det 3,5 dl julmust till själva huvuddegen. Lycka till!

  18. Linda Erixon skriver:

    Supergott! Det här blir en ny tradition att baka!
    Någon som testat baka det med glutenfritt mjöl? Tar gärna emot tips om någon vill dela med sig.

  19. Angela skriver:

    Hej!
    Bakade detta förra julen. Grymt gott!
    Tips om man vill grädda samma deg fast i muffinsformar så det blir små portionsbröd? Tid? Temperatur?
    Tack å bock!

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Vi har inte provat i mindre formar men svara gärna här om du provar.

  20. Amanda skriver:

    Hej! Dags för mig att testa vörtbrödet!
    Jag undrar dock, går det att göra på surdeg istället för jäst?
    Hur gör jag isåfall?

    1. jultomten skriver:

      Vi har inte provat detta med surdeg men det borde gå. Kanske bäst att söka på nätet ang. exakt hur du byter ut. 🎅

  21. Isabella skriver:

    Testat baka julen 2022 och är glad över att jag sparat receptet! Det blev så gott! Dags igen! Inget annat recept behövs.

    Iår testas en ny Airfryer. Har någon testat baka efter detta recept i en sådan? Grader och tider tas tacksamt emot!

  22. Anna skriver:

    Fint bröd blev det , är det ok att frysa ?

    1. jultomten skriver:

      Absolut, det går bra att frysa! Kan med fördel värmas lite i mikrovågsugn så att det blir som nybakt.

  23. Karin BS skriver:

    Jag har nu bakat dessa vörtbröd först 4 st till jul -22 och enligt min man så goda att jag nu efter julen bakat två omgångar till (mao 2×2).
    Verklig lyckoträff
    MVH Karin

  24. Lovisa Westin skriver:

    Jättegott bröd! Hoppade över en jäsning (tidsbrist) och vek degen direkt och la i formar. Funkade bra. Tack för ett bra recept!

  25. Kerstin skriver:

    Fantastiskt gott! Fick inte tag i pomerans men det gjorde inget. Tack för tips om att forma limpor, det blev lyckat.

  26. Emma skriver:

    Tack för recept! Det funkar också (nästan) utomlands! Jag bytte julmust mot cocacola, brödsirap mot pannkakssirap, fullkornsvetemjöl mot grahamsmjöl och så torrjäst samt en liten omgång surdeg som ersättare för färsk jäst. Pomeransskal hade jag med hemifrån ochh resten av ingredienserna gick att hitta. Så glad att det gick! Smakar som hemma! Nu saknas bara resten av julbordet!

    1. Ann-Charlotte Åström Larsson skriver:

      Hej så bra tipps, är oxå utomlands och saknar Julmust, fick du tag i Porter?
      Cocacola är ju lätt att fixa 🙂

    2. Anton skriver:

      Ikea säljer julmust, iallafall där jag bor 🙂

    3. Linnea skriver:

      Hej! Vet att det är för sent men om någon annan funderar över dettta så är stout och porter i stort sett samma sak, om det skulle vara lättare att hitta 🙂 Förslagsvis en torr pga mängden sötma som tillsätts i receptet.

  27. Ida skriver:

    Hej! Det här ska jag baka på fredag (dan före dan) tänkte jag. Håller det sig bra till jullunchen på julafton då? Vill gärna ha russin i, tror du jag behöver minska något på annan sötma då?
    Receptet verkar så bra!

    1. jultomten skriver:

      Hej Ida! Ja, förvara brödet inlindat i handdukar eller vaxpapper. Allra bäst nybakt dock. Det behövs inte minskas på sötman men man kan minska lite om man vill. Lycka till!

  28. Johan skriver:

    Bakade detta igår. Men det blev torrt och lite hårt tycker jag. Jag använde mig av 75g flytande bakvört. Kan det spelat in? Tog ut brödet vid 97 grader.

    1. jultomten skriver:

      Möjligen om degen inte bearbetats tillräckligt eller om den har har jäst för lite eller för mycket. Värt att prova igen kanske!

    2. Vickan skriver:

      Jag håller med dig Johan. Det blev rätt så torrt och jag använde också flytande bagerivört. Smaken var dock gudomlig!! Jag är en van bagare så jag provade att modifiera receptet en aning genom att lägga till 25 gr smör samt grädda bröden i 175 grader, 40 minuter (konventionell ugn, ej varmluft) och inte förvärma ugnen till 250-275 grader. Resultatet blev lyckat!

  29. Tobias skriver:

    Bakade detta jag med och det blev så gott!
    Jag lät fördegen jäsa framme över natten (00.00-> 08.00) i rumstemperatur (eller ca 19-20 grader i mitt fall).
    Använde då 8g jäst då några andra tipsade om att ha mindre.
    Jag penslade med kaffe+smör men nästa version (till julafton) blir det att testa mjölk+grädde!

    Tack för bra recept! Inte för sött och magiskt djup (körde med flytande vört).

    Rekommenderas!

  30. Frida skriver:

    Tack för kanonrecept med bra tips för ovan bagare.

    Jag bakade brödet idag, och det blev helt perfekt, såå gott och riktigt fina bröd!

    Jag gjorde en reducering på must och porter, hoppas jag kan testa med riktig vört nästa år, men det verkar knepigt att få tag på.

    1. Vickan skriver:

      Frida!

      Du hittar bagerivört i nätshoppen hos Borgeby kryddgård.

    2. Ulla skriver:

      Man kan använda maltextrakt som används för att brygga öl.

  31. Anna skriver:

    Nu har även jag bakat detta fantastiska bröd! Och oj, så gott det är! Jag har nog aldrig bakat ett godare bröd om jag ska vara helt ärlig Dessutom bakade jag i i vedugnen så det gjorde även sitt gissar jag.

    Till en början var jag lite rädd att brödet skulle bli alldeles för sött men det blev det verkligen inte. Det blev helt perfekt.

    Om du ska baka vörtbröd till jul så är det absolut detta recept du ska följa!

  32. Kristina skriver:

    Hej
    Mycket gott vörtbröd. Tar lite tid i anspråk men är väl värt det. Glad att jag fann receptet i år igen.
    Tänker nu prova med lite minskat honung och russin i istället. Kanske något mer rågmjöl så får vi se vad det blir av det.
    God jul
    Kristina

  33. Rebecca Sjöholm skriver:

    Hej hej!
    Jag ska testa att göra detta i helgen, behövde bara veta vad temperaturen ska vara om man inte har varmluft.
    Har egen gjord *torr* vört krydda hemma som innehåller de kryddor du skrivit ner räcker väl att man har i den istället? Ska jag ha kryddan i reduceringen av porter och julmust eller ner i degen?

    Många frågor! men vill att det ska bli bra 🙂

    1. jultomten skriver:

      Hej! Vad kul! Ca 220 grader borde fungera då men håll koll på brödet och testa gärna med termometer mot slutet av gräddningen. De torra kryddorna kan du blanda ner i degen precis som kryddorna enligt receptet. Lycka till!

  34. Roy Sörensen skriver:

    Fantastiskt gott bröd. Första gången jag provar att baka vört och smakpaletten i detta recept är perfekt. Körde på porter/julmust reducering och bytte vanlig mörk sirap mot Lyle’s Black Treacle Sirup istället. Mycket mörka ljupa smaker i den. Lite mer lyft i jäsningen och gräddningen skulle jag vilja ha. Några tips för det? Körde helt enligt receptet för utom sirapen.

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Ja, alla degar är olika och hur jäsningen blir kan bero på bland annat rumstemperatur. Det gäller att vara lite flexibel med jästiden. Någon kanske har fler tips?

  35. GUNVOR skriver:

    Vi har vörtkrydda, Hur mycket ska man tillsätta av den.

    1. jultomten skriver:

      Vi förespråkar riktig vört men om du inte får tag på det så står det på Saltå Kvarns sida att vörten kan ersättas med samma mängd mörk sirap samt en eller två påsar vörtkrydda. Det brukar stå på kryddpåsen hur många bröd den är beräknad till. Lycka till!

  36. Alma skriver:

    Hej! Ska testa detta omtalade receptet idag. Men nu när jag gjort fördegen så märkte jag att jag råkat använda mig av grovmalt grahamsmjöl. Borde jag åka till affären och köpa det vanlig och börja om?

    1. jultomten skriver:

      Hej Alma! Förhoppningsvis borde det fungera ändå. Huvudsaken är att jäsningen kommer igång. Du kan ju meddela hur det gick sen.

    2. Alma skriver:

      Hej igen! Det gick toppen med grovmalet grahamsmjöl. Detta brödet är som andra skriver jätte gott!

  37. Jennie Johannesson skriver:

    Visst borde man kunna jäsa fördegen i kylen under natten istället om jag förlänger tiden? Alternativt att jag tar i lite mindre jäst i fördegen och jäser lite längre över natten i rumstemperatur?

    Mvh
    Jennie

    1. jultomten skriver:

      Ja, över natten borde gå bra! Ev. med lite mindre jäst då som du nämnde! Allt beror förstås delvis på temperaturen inomhus också.

  38. Maria Sturedahl skriver:

    Första gången jag provat att baka vörtbröd och det blev helt fantastiskt gott! Mycket saftigt och en perfekt krispig yta.

    Nu reducerade jag porter och julmust, blir smaken mycket annorlunda med vört?

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Ja, smaken av äkta vört kan nog vara lite djupare!

  39. Rebecca skriver:

    Detta bröd är himmelskt! Det kräver en hel dag av hemmaskrotande… men också jättekul att baka när man väl fått lite erfarenhet av de olika momenten!

    Nu har jag själv börjat experimentera lite… ett otroligt julbröd som efterfrågas i repris av familjen ända fram till Knut. Våga testa!

  40. Kevin skriver:

    Jag provade precis det här receptet och måste säga att det är den bästa vörten jag har gjort.
    Brödet blev otroligt mjukt och saftigt men samtidigt med lagom krispiga kanter.

    Jag kommer använda det receptet kommande jular, utan tvekan.

    God jul!

    1. jultomten skriver:

      Underbart! God jul

  41. Helén skriver:

    Fina bröd! Roliga att göra.
    Jag bytte ut pomerans mot rivet apelsinskal.

  42. Yvette skriver:

    Lite trixigt, flera moment och mycket tid, men så värt det. Trodde att min fördeg blivit förstörd då den sjönk ihop. Men icke 🙂 Stora fluffiga, magiskt goda. Satte en fördeg till, tror jag ska ta russin i bröden denna gången.
    Så mjukt och saftigt.

    1. jultomten skriver:

      Ja, underbara bröd! Kul att det blev lyckat!

  43. Emil 14 år skriver:

    Sjukt gott bröd! Jag rekomenderar det här tilla alla. Jag startade bakningen på morgonen och så fick det stå över skoldagen i kanske 7-8 timmar. När jag kom hem så gjorde jag resten och det blev klart lagom till midagen. Hela familjen tyckte det var helt fantastiskt och jag kommer att baka det här flera gånger igen

  44. regnifransson@gmail.com skriver:

    Går det bra att frysa brödet ?

    1. jultomten skriver:

      Ja, det går bra att frysa.

  45. Charlie skriver:

    Super gott bröd och väldigt intressant att baka, har aldrig bakat med julmust innan.
    5/5

  46. Johan S skriver:

    Gjorde detta bröd idag!
    Helt makalöst gott till och med barnen äter vörtbröd nu
    Hade julmust lagrad på romfat i vätskan
    Super gott!!
    Tack för detta
    God jul

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra, vi håller med! God jul!

  47. Ann skriver:

    Ett riktigt gott och saftigt bröd. Det kommer att bakas fler gånger här hos oss. Reducerade porter och julmust enligt receptet. Fyllde på med lite extra porter i deg två eftersom julmusten jag hade hemma inte räckte. Tack för ett gott recept.

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! En favorit hos oss också. God jul!

  48. Erika skriver:

    Kan man byta ut flytande vört mot vörtmix?

    1. jultomten skriver:

      Det borde funka bra, men prova annars att reducera julmust och porter som det står i receptet.

  49. Agnes skriver:

    Wow, så himla gott det blev! Det var ett himla jobb med att knåda och kladdigt blev det men det var det värt. Jag gjorde några ändringar och det blev bra ändå: Bytte ut färsk jäst mot torrjäst, 3 g till fördegen och 7 g till steg 2. Uteslöt honung. Använde vanligt vetemjöl och endast 560 g + litegrann till utbakning, det räckte mer än väl för min deg var ganska fast. Tillsatte russin också men skippade penslingen. Enda problemet var att limporna sprack lite i sidorna i ugnen, kanske får snitta dem nästa gång. God jul och tack för ett bra recept!

    1. jultomten skriver:

      Kul att det blev gott och funkade med torrjäst också! Det är bra att pensla för både utseende, smak och för att brödet ska behålla sin fuktighet. God jul!

    2. Maria skriver:

      Hej!
      Min erfarenhet är att bröden gärna spricker i varmluft. Grädda med vanlig ugnsvärme (över- och undervärme) istället, så håller bröden ihop.

  50. Eva Emanuelsson skriver:

    Fantastiskt gott bröd och sååå roligt att baka. Med sådant proffsresultat blir det aldrig mer köpevörtbröd.

    1. jultomten skriver:

      Precis så tycker vi också! Kul att höra!

  51. Tomas skriver:

    Kan jag använda surdeg istället för vanlig jäst?

    1. jultomten skriver:

      Antagligen, men i så fall kan du nog värma julmusten till 45 grader och sen tillsätta surdegsstart och låta den stå framme över natten. Vissa moment görs väl lite annorlunda med surdeg. Meddela gärna hur det gick i så fall!

  52. Kerstin skriver:

    Glömde fråga:
    föreslagen ugnstemperatur, är det för ”vanlig” ugn eller för varmluft?
    Har kommit till förberedelserna nu

    1. jultomten skriver:

      Varmluft har vi kört med. Om du kör med över- och undervärme kan du höja tempteraturen ca 20 grader. Hoppas att baket blev lyckat!

  53. Kerstin skriver:

    Snälla, hur mycket julmust och porter ska man ta för att reducera till 1 dl vätska??
    För att smaken ska bli bra?
    Med bästa hälsningar från en som skulle baka idag// Kerstin

    1. jultomten skriver:

      Hej Kerstin! Huvudsaken är att du får en smakrik, tjockare och mer koncentrerad ”vört”. Ta alltså 3-4 dl porter och 1-2 dl julmust (totalt ca 5 dl) och koka ner tills ca 1 dl återstår. Hoppas att det blir bra, lycka till!

  54. Christina skriver:

    Jag får inte ihop steg 1 och 2. Blanda ut jästen och julmusten nämns i båda stegen ,som jag kan förstå om steg 1 är fördegen, men jäst o julmust nämns bara en ggr i listan med ingredienser och det är som fördeg.

    1. jultomten skriver:

      Vi ber om ursäkt, vi hade missat att lägga in julmusten och jästen i ingredienserna av någon anledning! Tack för att du uppmärksammade det! Nu ska det vara rätt, alltså 25 gram jäst som löses i 37-gradig julmust, och sedan i med vört etc. enligt steg 2. Hoppas att du inte hunnit baka ännu. Hör av dig igen om du har några frågor!

    2. Henrik skriver:

      Imga russin??
      Är 3 timmar in och inser att jag inte finner russin i receptet. Stämmer det?
      Mvh, Henrik

    3. jultomten skriver:

      Det går bra att lägga till russin också! Lägg 1 dl i blöt i t.ex. glögg eller julmust och tillsätt på slutet.

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *