Varför firar vi jul?

Maria och Josef på väg till Betlehem
Maria och Josef på väg till Betlehem

Mitt i alla julförberedelser är det lätt att glömma varför vi egentligen firar jul. Men trots att vår tids julfirande har utvecklats ur en blandning av traditioner är det relativt få som inte känner till att den huvudsakliga anledningen till att vi firar jul är Jesu födelse.

Juldagen är julfirandets höjdpunkt

Vilket år eller datum födelsen egentligen ägde rum är det dock ingen som vet, och att Juldagen blev den officiella dagen för Jesu födelse beror dels på att flera romerska kejsare gjorde dagen till kejsarkultens stora festdag, men detta var dessutom dagen då romarna firat solgudens födelse och solens återfödelse i samband med vintersolståndet. Juldagen är alltså höjdpunkten för julfirandet i de flesta länder medan det mesta av firandet för bland annat oss i Sverige sker på julafton.

Olika jultraditioner i olika kulturer

Julen ser som bekant inte likadan ut i alla länder och detta beror dels på olika traditioner i olika kulturer, men också på olika sorters tideräkning. Ortodoxa kristna firar till exempel julen ett par veckor senare.

Ordet jul

Ordets yttersta betydelse och ursprung är dock fortfarande en gåta. ”Dricka jul” är ett uttryck som nämns i ett hyllningskväde till den norska kungen Harald Hårfager redan ca år 900 e.Kr. och som följt det nordiska julfirandet genom sekler.

7 Kommentarer

 1. Caroline skriver:

  Det är fantastiskt med alla olikheter både på människor, religioner och anledningen till varför vi firar jul.

  God jul

 2. Linnea skriver:

  Det var det sämsta jag någonsin läst.

  1. Tobbe skriver:

   Om det var det sämsta kan du inte ha läst mycket.

  2. Bengt skriver:

   Jag håller sannerligen med dig Linnea, de var de värsta jag någonsin läst. Till och med min fru tyckte de och hon tycker allt är bra

 3. Ulla Granstrand skriver:

  Vad sägs om Kristusmäss?
  En mycket gammal benämning på det vi idag kallar julafton, 24 december. I övrigt håller jag med dig.

 4. Oden Allfader skriver:

  Det var den värsta lögn jag har sett!!
  Julen är en ”Pegan” högtid och kommer av Yule. Det är kristenheten som har vridit julen till vad den är nu. Märk väl att vi inte firar ”Christmas”.

 5. tintin skriver:

  hej jag är glad att jag fick veta det här

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *