Spenat- och purjopaté med fräsch tomatsallad

Spenat- och purjopaté med fräsch tomatsallad

En vegetarisk paté gjord på spenat och purjolök! Serveras med tomatsallad.

Portioner/mängd: 4–6 portioner

Ingredienser

  • 2 st purjolökar
  • 375 gram bladspenat (fryst)
  • 0,5 tesked muskotnöt (mald)
  • 2 teskedar salt
  • 5 deciliter matlagningsgrädde
  • 4 st ägg
  • 1,5 deciliter Västerbottensost (riven)
  • 6 st gula tomater (Går även med en ask gula cocktailtomater)
  • 1 st granatäpple
  • 0,5 deciliter bladpersilja
  • ½ röd chilifrukt
  • 1 st röd lök
  • 2 matskedar citronjuice
  • 1 matsked rapsolja

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 200°. Smörj en aluminiumform. Skölj och separera alla purjolöksblad från varandra. Tina och krama vätskan ur spenaten.

  • 2

    Blanda grädden med ägg, ost, och kryddor. Fyll botten på formen med purjolöksblad och fyll på med gräddblandning. Varva spenat och gräddblandning tills formen är fylld.

  • 3

    Baka i vattenbad i cirka 1-11/2 timme. Låt patén svalna.

  • 4

    Skär tomaterna i tjocka skivor och plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Rensa chilin från kärnor och skär den och löken i tunna ringar.

  • 5

    Lägg upp allt på ett fat och pressa över citron och ringla på lite olja. Salta, peppra och dekorera med bladpersilja.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se