Smörkola med rostade pinjenötter

Smörkola med rostade pinjenötter

Härlig smörkola med rostade pinjenötter!

Portioner/mängd: Ca 25 st

Ingredienser

  • 1 deciliter pinjenötter
  • 100 gram Norrmejerier Smör
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 3 deciliter strösocker
  • 1 deciliter ljus sirap
  • 1 tesked vaniljsocker

Gör så här:

  • 1

    Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin färg.

  • 2

    Blanda resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka i ca 15-30 min. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar).

  • 3

    Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna.

  • 4

    Häll ut smeten i en smörd form ca 20x 20 cm och låt stelna en stund.

  • 5

    Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper eller cellofanpapper. Låt stå svalt till servering.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se