Saftiga Lussekatter

Saftiga Lussekatter

Det är många som tycker att det här förfinade receptet på lussebullar är det bästa! Kesella gör att dessa lussebullar blir extra saftiga. Glöggkokta russin bidrar också till saftigheten. Stöt saffran i en mortel och låt dra i lite sprit för att få extra mycket saffranssmak.

Portioner/mängd: Ca 30–35 lussekatter

Ingredienser

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 5 deciliter standardmjölk
  • 250 gram kesella
  • 1 st ägg
  • 1 gram saffran (2 kuvert)
  • 1 deciliter strösocker
  • 1 deciliter vit sirap
  • 17 deciliter vetemjöl
  • 1,5 deciliter russin
  • 1 tesked salt
  • 2 st ägg

Gör så här:

  • 1

    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

  • 2

    Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara även russin till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, sirap, salt och ägg.

  • 3

    Tillsätt mjöl, lite i sänder och bearbeta degen tills den släpper från kanterna (spara ca 1 dl mjöl till utbakningen).

  • 4

    Arbeta degen på ett bakbord tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt mer mjöl om så krävs. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

  • 5

    Knåda degen på mjölat bakbord och forma sedan till ca 30-35 bullar eller valfri lussekattsform. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  • 6

    Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

  • 7

    Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen i 5-8 min. Om du gör stora figurer eller längder gräddas de i 200 grader i 10-15 min.

Tips

1. Glöggkoka russinen i några minuter.
2. Stöt saffran med lite socker i en mortel och slå därefter på en matsked okryddad sprit. Låt dra i några minuter.
3. Ta inte mer mjöl än receptet anger. Degen ska kännas kladdig.

Recept skapat av: