Saftiga Lussekatter

Saftiga Lussekatter

Det är många som tycker att det här förfinade receptet på lussebullar är det bästa! I detta recept har vi använt kesella men de blir antagligen minst lika saftiga utan, speciellt om man använder fördeg. Se Ultimata lussebullarna. Glöggkokta russin bidrar också till saftigheten. Stöt saffran i en mortel och låt dra i lite sprit för att få extra mycket saffranssmak.

Portioner/mängd: Ca 30–35 lussekatter

Ingredienser

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 5 deciliter standardmjölk
  • 250 gram kesella
  • 1 st ägg
  • 1 gram saffran (2 kuvert)
  • 1 deciliter strösocker
  • 1 deciliter vit sirap
  • 17 deciliter vetemjöl
  • 1,5 deciliter russin
  • 1 tesked salt
  • 2 st ägg

Gör så här

  • 1

    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

  • 2

    Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara även russin till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, sirap, salt och ägg.

  • 3

    Tillsätt mjöl, lite i sänder och bearbeta degen tills den släpper från kanterna (spara ca 1 dl mjöl till utbakningen).

  • 4

    Arbeta degen på ett bakbord (i minst 20 minuter) eller i maskin tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. OBS, gör glutentest för att se att degen är tillräckligt bearbetad. Låt jäsa övertäckt i minst 40 min.

  • 5

    Knåda degen på mjölat bakbord och forma sedan till ca 30-35 bullar eller valfri lussekattsform. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  • 6

    Sätt ugnen på 225 grader (över- undervärme) och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

  • 7

    Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera med russin. Alternativt kan du pensla efteråt. Grädda mitt i ugnen i 5-8 min. Om du gör stora figurer eller längder gräddas de i 200 grader i ca 10-15 min.

Tips

1. Glöggkoka russinen i någon minut.
2. Stöt saffran med lite socker i en mortel och slå därefter på en matsked okryddad sprit eller rom. Låt dra i några minuter.
3. Ta inte mer mjöl än receptet anger. Degen ska kännas kladdig.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

2 Kommentarer

  1. Peter Nilsson skriver:

    Hej,
    Det hade varit bra om era recept fanns som tryckvänliga versioner .

    1. jultomten skriver:

      Tack för tips! Att man kan klicka och få receptet i utskriftsformat tänkte du?

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *