Saffransbutterkaka

Saffransbutterkaka

En saffransbutterkaka med fylling gjord på Creme Fraiche och hasselnötter.

Portioner/mängd: 1 stor butterkaka

Ingredienser

  • 1 gram saffran
  • 1 tesked strösocker
  • 75 gram Norrmejerier Smör
  • 2,5 deciliter mjölk
  • 0,25 gram jäst
  • 0,5 tesked salt
  • 1 deciliter vit baksirap
  • 1 st ägg
  • 9–10 deciliter vetemjöl
  • 100 gram hasselnötter (skalade)
  • 1 deciliter Crème Fraiche
  • 1 st skal av citron (finrivet)
  • 1 deciliter torkade tranbär eller lingon
  • 1 st ägg (uppvispat)

Gör så här:

  • 1

    Stöt saffran med lite socker i en mortel.

  • 2

    Smält smöret. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37°.

  • 3

    Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg.

  • 4

    Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i bunke i 45 min.

  • 5

    Kör hasselnötter, creme fraiche och finrivet citronskal i en mixer till en smidig massa.

  • 6

    Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen och strö över tranbären. Rulla ihop till en avlång rulle.

  • 7

    Smörj en rund bakform.

  • 8

    Skär rullen i bitar och ställ i bakformen. Låt butterkakan jäsa, under duk, ytterligare 40 min.

  • 9

    Sätt ugnen på 180°. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 35 min eller tills de får fin färg. Strö gärna lite extra tranbär över butterkakan när den gräddat färdigt.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se