Saffran- och kanelmunkar med russin- och blåbärsfyllning

Saffran- och kanelmunkar med russin- och blåbärsfyllning

Saffran- och kanelmunkar passar bra till julfika!

Ingredienser

  • 250 gram vetemjöl
  • 1 deciliter mjölk (kall)
  • 75 gram smör (rumstempererat)
  • 1 st ägg
  • 2 matskedar strösocker
  • 25 gram jäst
  • 1 gram saffran
  • 1 deciliter blåbärssylt
  • 1 deciliter russin
  • 3 deciliter vatten
  • 2 deciliter strösocker
  • 1 matsked kanel
  • 1 liter olja (till fritering)

Gör så här:

  • 1

    Blötlägg russinen i vatten över natten. Häll av och mixa dem med sylten.

  • 2

    Blanda samtliga ingredienser till degen och arbeta den i ca 10 minuter, eller tills den är blank och smidig. Låt vila 5 minuter.

  • 3

    Dela i 50 bitar och rulla dem runda. Låt jäsa till nästan dubbel storlek mjölade under duk.

  • 4

    Fritera i olja på 175oC, några i taget. Välj en stor kastrull och fyll inte mer än till hälften med olja.

  • 5

    Rulla de gyllene munkarna i kanelsockret och fyll med sylt från en spritspåse med tyll (spetsig pip som gör det enklare).

Tips

Serveras varma med en iskall ”shot” gammaldags mjölk eller lös vaniljsås!

Recept skapat av: www.blossa.se