Pistaschfylld lantpaté

Pistaschfylld lantpaté

Patéer hör till julen och här är en variant på lantpaté med pistaschnötter.

Portioner/mängd: 1 paté, ca 20 skivor

Ingredienser

  • 1 kilo fläskfärs
  • 1 st lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 matsked Svenskt smör
  • 2 teskedar salt
  • 1 matsked ljus koncentrerad kalvfond
  • 1 deciliter vetemjöl
  • 1 deciliter vispgrädde
  • 1 deciliter vatten
  • 1 st ägg
  • ½ tesked vitpeppar (mald från kvarn)
  • 1 deciliter pistaschnötter
  • 4 skivor parmaskinka
  • 2 st lagerblad
  • balsamicokokt syltlök
  • 2 deciliter balsamicovinäger
  • 1 matsked ljus sirap
  • 1 burk syltlök

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 175°. Hacka lök och vitlök fint. Stek i smör tills den är genomskinlig.

  • 2

    Blanda färs, lök och övriga ingredienser till en smidig smet. Smöra en avlång form och lägg skivor av parmaskinka och 2 lagerblad i botten. Fyll med färsen och toppa med resten av skinkan.

  • 3

    Ställ ned patéformen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda i ugn 1½ timme. Låt den kallna helt innan servering.

  • 4

    Koka ihop vinäger och sirap i ett par minuter. Lägg i löken och låt stå och dra till sig smakerna i ett par timmar. Servera som tillbehör till patén.

Tips

En fin paté smakar gott på julbordet och ett enkelt tillbehör är syltlök som kokats i balsamicovinäger.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se