Pistagekola

Pistagekola

Pistagekola är en höjdare bland julgodiset!

Ingredienser

  • 1 deciliter pistaschnötter
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 50 gram Svenskt smör
  • 3 deciliter strösocker
  • 1,5 deciliter ljus sirap
  • 3 teskedar vaniljsocker

Gör så här:

  • 1

    Häll ner nötterna i kokande vatten ca 1/2 min. Skölj dem sedan i kallt vatten och skala dem.

  • 2

    Blanda alla ingredienser, förutom nötterna, i en vid tjockbottnad kastrull. Koka smeten tills den börjar tjockna, ca 35 min. Rör om då och då.

  • 3

    Kontrollera om kolan är klar genom att göra “kulprovet”. (Häll några droppar av kolasmeten i kallt vatten och rulla till en halvhård kula).

  • 4

    Blanda nötterna i smeten. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär ett rutmönster innan kolasmeten stelnat helt. Skär eller klipp kolan i bitar.

  • 5

    Linda in dem i plastfolie eller smörpapper. Förvara kolorna svalt.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se