Pepparkakshus

Pepparkakshus med kristyr

Bygg ett pepparkakshus med kristyr.

Ingredienser

  • 3 deciliter sirap
  • 3,5 deciliter strösocker
  • Ca 17 deciliter vetemjöl
  • 1,5 matsked bikarbonat (25 gram)
  • 2 teskedar ingefära (mald)
  • 2 teskedar nejlikor (malda)
  • 1,5 deciliter vatten
  • 4 deciliter florsocker
  • 2 matskedar äggvita (ca 1 äggvita)

Gör så här:

  • 1

    Koka upp sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.

  • 2

    Blanda ihop de torra ingredienserna och sist vattnet i en degblandare.

  • 3

    Häll på den varma socker, sirap och smörblandningen. Blanda till en slät deg.

  • 4

    Låt degen stå och svälla i rumstemperatur under plastfilm över natten.

  • 5

    Sätt ugnen på 200 grader. Grädda helst i varmluftsugn på silipatduk (värmetålig gummiduk). Använd annars bakplåtspapper och försök undvika att det lyfts av varmluftsfläkten. Grädda i 5-6 minuter i varmluftsugn eller 8-9 minuter i vanlig ugn.

  • 6

    Vispa florsocker och äggvitan på låg hastighet. Använder du vanlig elvisp så är det en fördel att sätta i bara en visp för att kristyren ska bli fluffigare. Vispa tills kristyren får sama konsistens som marängsmet. När du lyfter upp vispen ska kristyren inte lossna.

Tips

Hur man bygger pepparkakshuset kan du läsa här: www.juligen.se/pyssel

Recept skapat av: