Pepparkakor

Pepparkakor

Klassiskt recept på pepparkakor.

Portioner/mängd: Ca 250 st

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 5 deciliter strösocker
  • 1 deciliter sirap
  • 2 deciliter vatten
  • 2 matskedar ingefära
  • 2 matskedar kanel
  • 1 matsked kardemumma (mald)
  • 1 matsked bikarbonat
  • ca 1,6 liter vetemjöl
  • 1 st äggvita
  • 3 deciliter florsocker
  • Några droppar ättika eller citron
  • karamellfärg (eventuellt)

Gör så här:

  • 1

    Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.

  • 2

    Arbeta in mjölet. Låt degen vila på sval plats, minst 12 timmar, gärna längre.

  • 3

    Kavla ut degen lite i taget på mjölat bakbord och gör figurer.

  • 4

    Grädda kakorna i 200 grader ca 5 min. Låt svalna på plåten.

  • 5

    Rör ihop ingredienserna.

  • 6

    Gör en strut av smörpapper och fyll med kristyr.

  • 7

    Gör dekorationer på pepparkakorna, skriv namn och använd den också för att fästa non-stop, silverkulor, nötter, russin och annat gott på pepparkakorna.

Recept skapat av: