Mjuk pepparkaka med tranbär

Mjuk pepparkaka med tranbär

Mjuk pepparkaka med glasyr och tranbär passar perfekt till jul!

Portioner/mängd: 1 kaka

Ingredienser

  • 100 gram Svenskt smör
  • 2 deciliter rårörsocker
  • 2 st ägg
  • 1,5 deciliter gräddfil
  • 1 tesked ingefära (mald)
  • 1 tesked nejlika (mald)
  • 1 matsked kanel (mald)
  • 1 tesked bikarbonat
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 1 deciliter tranbärs- eller lingonsylt
  • 1,5 deciliter florsocker
  • 1 matsked gräddfil
  • Ca 12 st tranbär eller lingon
  • 3 droppar röd karamellfärg

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en 1½ liter form.

  • 2

    Rör smör och socker pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt gräddfilen.

  • 3

    Blanda kryddorna med bikarbonat och vetemjöl.

  • 4

    Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Rör ner sylten.

  • 5

    Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i 40-45 minuter.

  • 6

    Blanda florsocker med gräddfil och färga med karamellfärg. Lägg på glasyren när kakan svalnat helt och bred ut den i ett jämnt lager.

  • 7

    Dekorera med bär.

Tips

Gör en glasyr med några droppar karamellfärg så blir kakan lite festligare!

Recept skapat av: www.norrmejerier.se