Minimandelmusslor med Hjortron

Minimandelmusslor med Hjortron

Fantastisk dessert till julen! Tillsätt gärna ett paket saffran om du vill göra saffransmandelmusslor.

Portioner/mängd: Ca 25 stycken

Ingredienser

  • 50 gram sötmandel (1 deciliter)
  • 2 st bittermandlar
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 0,75 deciliter strösocker
  • 100 gram Norrmejerier Smör (kallt)
  • 0,5 st ägg
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 2 deciliter hjortronmylta
  • hjortron och citronmeliss

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 100°.

  • 2

    Mal mandeln i mandelkvarn (eller kör i mixer). Lägg mandeln på en plåt och låt torka i ugnen ca 30 minuter.

  • 3

    Blanda mandel, vetemjöl och strösocker i en matberedare.

  • 4

    Tillsätt smöret i kuber och blanda tills det är finfördelat.

  • 5

    Tillsätt äggula och kör till en deg.

  • 6

    Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 30 minuter.

  • 7

    Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen med mjölade fingrar i små lätt smorda och mjölade formar.

  • 8

    Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Stjälp ur formarna medan de fortfarande är varma.

  • 9

    Vispa grädden lätt och lägg i en spritspåse.

  • 10

    Fyll formarna med lite hjortronmylta och spritsad grädde.

  • 11

    Dekorera med hjortron och ev citronmeliss.

Tips

När du torkar den malda mandeln i ugnen blir kakorna sprödare.
Tillsätt ett paket saffran för att göra saffransmandelmusslor. Lös saffranet i lite vatten.

Se Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson göra mandelmusslor.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se