Mandelfyllda saffransbullar

Mandelfyllda saffransbullar

Smaskiga lussebullar med fyllning av mandelmassa med en touch av citron.

Portioner/mängd: Ca 30 bullar

Ingredienser

  • 1 gram saffran (2 kuvert)
  • 75 gram Norrmejerier Smör
  • 2,5 deciliter mjölk (3 %)
  • 1 tesked strösocker
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tesked salt
  • 1 deciliter vit baksirap
  • 1 st ägg
  • 9–10 deciliter vetemjöl
  • 150 gram mandelmassa
  • 75 gram Norrmejerier Smör
  • 1 st skal av citron (finrivet)
  • 1 st ägg (uppvispat)

Gör så här:

  • 1

    Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen.

  • 2

    Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg.

  • 3

    Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg.

  • 4

    Låt jäsa övertäckt i bunke ca 45 min.

  • 5

    Kör mandelmassa, Norrmejerier Smör och citronskal i en mixer till en smidig massa.

  • 6

    Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Arbeta samman degen och dela den i 30 bitar.

  • 7

    Rulla bitarna till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  • 8

    Tryck ett djupt hål i varje bulle och lägg i en tesked fyllning. Låt bullarna jäsa, under duk, ytterligare 30 min.

  • 9

    Sätt ugnen på 250°. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter eller tills de fått fin färg.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se