Lussans bullar

Lussans bullar

Härliga lussebullar doppade i limesocker.

Portioner/mängd: Ca 40 stycken

Ingredienser

  • 0,5 gram saffran
  • 1 kryddmått salt
  • 75 gram smör
  • 2,5 deciliter mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tesked salt
  • 1 deciliter vit baksirap
  • 1 st ägg
  • 9–10 deciliter vetemjöl
  • 1 st skalet av limefrukt (rivet)
  • 1,5 deciliter strösocker
  • 2 matskedar Svenskt smör

Gör så här:

  • 1

    Stöt saffran med saltet i en mortel.

  • 2

    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut det i lite av degspadet. Häll i resten av degspadet och saffran. Tillsätt sirap och ägg. Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en jämn och smidig deg.

  • 3

    Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
    Sätt ugnen på 250°. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Arbeta samman den och dela sedan i 40 bitar. Rulla dem till runda bullar. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 20 min.

  • 4

    Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 min. Låt svalna.

  • 5

    Blanda sockret med rivet limeskal. Smält smöret i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och doppa dem i limesockret.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se