Ljummen Clafoutis – en lyxig ugnspannkaka

Ljummen Clafoutis – en lyxig ugnspannkaka

En julig ugnspannkaka med fikon, hallon och citron passar bra som juldessert!

Portioner/mängd: 4–6 bitar

Ingredienser

  • 2 deciliter mjölk
  • 1 deciliter vispgrädde
  • 1,5 deciliter strösocker
  • 3 st ägg
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1 kryddmått salt
  • 2,5 deciliter vetemjöl
  • 4 st färska fikon (skivade)
  • 0,5 st skal av citron (rivet)
  • 1 deciliter frysta hallon
  • florsocker
  • 2 deciliter vispgrädde

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en ugnsfast form.

  • 2

    Häll mjölk, grädde, socker, ägg, vaniljsocker, salt och mjöl i en matberedare och kör allt i 1 min på högsta fart till en jämn smet. Häll den i formen, ställ in i nedre delen av ugnen i ca 5 min.

  • 3

    Tag ut formen och lägg på fikon, hallon och citronskal. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Om kakan får för mycket färg, täck den med aluminiumfolie.

  • 4

    Pudra kakan med florsocker när den har svalnat lite och servera med lättvispad grädde.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se