Lakritskola

Lakritskola
Portioner/mängd: Ca 30 kolor

Ingredienser

  • 1 deciliter lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
  • 2 deciliter Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 deciliter strösocker
  • 2 deciliter mörk sirap

Gör så här:

  • 1

    Stöt karamellerna i en mortel.

  • 2

    Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka sakta i ca 40 min eller tills termometern visar 125°. Eller gör ett kulprov.

  • 3

    Häll upp i en välsmord smörpappersklädd form. Låt kolan stelna något och skär till lagom stora bitar.

  • 4

    Rulla in kolorna i smorda smörpapper och tvinna ändarna till paket.

  • 5

    Häll 1 tsk smet i ett glas med kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är den klar. Ju fastare kula desto hårdare blir knäcken eller kolan när den stelnat.

Tips

I många butiker finns färdigskurna smörgåsmellanlägg i smörpapper, perfekt storlek för att slå in kola i.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se