Knäck

Knäck

Klassiskt recept på knäck.

Portioner/mängd: Ca 70 stycken

Ingredienser

  • 2 deciliter vispgrädde
  • 2 deciliter sirap
  • 2 deciliter strösocker
  • 2 matskedar Svenskt smör
  • 0,75 deciliter mandel (hackad)

Gör så här:

  • 1

    Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull.

  • 2

    Koka blandningen utan lock, rör om då och då. Koktid 1/2-1 tim. Knäcken är klar då en droppe av smeten, nedhälld i kallt vatten, kan formas till en seg och hård kula (kulprov).

  • 3

    Tillsätt mandeln.

  • 4

    Ställ knäckformarna i en lättsmord plåt så att de inte välter. Fyll smeten i formarna med två skedar.

Tips

Förvara knäcken i en burk med lock med smörgåspapper mellan varje lager.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se