Julvört

Julvört

En härlig julvört med julens kryddor och både julmust och porter.

Portioner/mängd: 2 bröd

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 50 gram Norrmejerier Smör
  • 2 deciliter julmust
  • 2 deciliter mörk porter
  • 2 deciliter Crème Fraiche
  • 1 deciliter mörk sirap
  • 2 teskedar salt
  • 2 teskedar ingefära (mald)
  • 2 matskedar pomeransskal (malda)
  • 1 kryddmått nejlikor (malda)
  • 1 deciliter russin
  • 2 liter rågsikt (+ extra till utbakningen)
  • kaffe (till pensling, ger mörkare yta och god smak)

Gör så här:

  • 1

    Smula jästen i en bunke.

  • 2

    Smält smöret och häll i julmust och porter. Låt det bli 37°.

  • 3

    Rör ut jästen i lite av degspadet.

  • 4

    Tillsätt resterande degspad, crème fraiche, sirap, salt, kryddor och russin.

  • 5

    Rör ner rågsikt, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg.

  • 6

    Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.

  • 7

    Sätt ugnen på 175°. Forma degen till 2 runda bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtpapper i 30 minuter.

  • 8

    Pensla bröden med kaffe.

  • 9

    Grädda i nedersta delen av ugnen ca 40 minuter.

  • 10

    Låt svalna på galler.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se