Julpepparkakor

Julpepparkakor

Mys med barnen och baka fina julpepparkakor! Använd antingen färdiga formar och mallar som kan skrivas ut här eller gör dina egna schabloner i papp till figurerna. När tomtegummorna och tomtegubbarna, stjärnorna och hjärtana – eller vad du nu kan hitta på – är klara, kommer det allra roligaste: Låt barnen dekorera kakorna!

Portioner/mängd: Ca 150 st

Ingredienser

  • 2 deciliter ljus sirap
  • 2,25 deciliter strösocker
  • 200 gram smör
  • 1 st stort ägg
  • 2 teskedar nejlikor (malda)
  • 1 tesked ingefära (mald)
  • 1 tesked kanel
  • Ca 8 deciliter vetemjöl
  • 1,5 tesked bikarbonat
  • 4 deciliter florsocker (eller Flor med jordgubbs- eller chokladsmak (Dansukker))
  • 1 st äggvita
  • 2 kryddmått ättiksprit

Gör så här:

  • 1

    Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget.

  • 2

    Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten.

  • 3

    Kavla ut degen tunt och tag ut figurer. Grädda i 200° i ca 8 minuter.

  • 4

    Kristyren:

    Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i plastpåse och spritsa ut på pepparkakorna.

Recept skapat av: www.dansukker.se