Janssons frestelse

Janssons frestelse

”Jansson” är en av de viktigaste rätterna på julbordet för många. Det här är ett recept på en klassisk Janssons frestelse.

Portioner/mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 8 st potatisar
  • 2 st gula lökar
  • 1 burk ansjovis (ca 15 st ansjovisar)
  • vitpeppar (nymald)
  • 3 deciliter Norrmejerier Vispgrädde
  • 4 matskedar ströbröd
  • smör (till stekning)

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatisen.

  • 2

    Skiva löken tunt. Stek löken så att den blir mjuk, men inte får färg, i lite smör.

  • 3

    Varva potatis, lök och ansjovis i en smord form (spara ansjovisspadet). Peppra.

  • 4

    Häll på ansjovisspadet och grädden.

  • 5

    Strö över ströbröd.

  • 6

    Grädda i ca 40 minuter tills frestelsen fått fin färg.

Recept skapat av: www.norrmejerier.se