Fruktbröd med pepparkakssmak

Fruktbröd med pepparkakssmak

Ett fruktbröd med pepparkakssmak passar perfekt till både julmat och julfika.

Portioner/mängd: 1 bröd

Ingredienser

  • 1/4 paket jäst
  • 3 matsked honung
  • 2 teskedar salt
  • 8 deciliter vatten (fingervarmt)
  • 5 deciliter grovt rågmjöl
  • 4 deciliter grahamsmjöl
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 1 matsked Santa Maria Pepparkakskryddor
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • 10 st katrinplommon (i bitar)
  • 10 st torkade aprikoser (i bitar)
  • 1 deciliter russin
  • 1,5 deciliter oskållad mandel och/eller valnötter

Gör så här:

  • 1

    Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet samt övriga ingredienser. Blanda och låt fördegen stå framme i rumstemperatur över natten, väl täckt med en handduk.

  • 2

    Blanda ner mjöl och kryddor i fördegen. Degen blir klibbig. Blanda till sist i frukt, russin och mandel. Degen skall inte knådas utan läggas direkt i rymlig (2 liters) välsmord brödform.

  • 3

    Pressa ut degen ordentligt i formen med mjölade fingrar. Lägg över i en handduk och låt brödet jäsa i ca 1 timme, brödet skall ha höjt sig i formen.

  • 4

    Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200 grader C i 1 timme. Ta ut brödet ut formen och grädda ytterligare 20 minuter utan formen. Linda in brödet i en handduk under tiden det svalnar.

  • 5

    Lägg sedan i en plastpåse och låt det mogna ett dygn innan det skärs i tunna skivor. Serveras med fördel till dessertostar.

Recept skapat av: www.santamaria.se