Chokladfudgetårta

Chokladfudgetårta

Chokladtårta med fudge passar utmärkt i jul!

Portioner/mängd: Ca 10 bitar

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 deciliter strösocker
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1 matsked kaffe (kallt)
  • 1,5 deciliter vetemjöl
  • 0,5 deciliter kakao
  • 1 tesked bakpulver
  • 1,5 deciliter vispgrädde
  • 1,5 deciliter strösocker
  • 2 matskedar ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad (gärna 70 % kakaohalt)
  • 75 gram smör (rumstempererat)
  • 1 matsked kakao

Gör så här:

  • 1

    Sätt ugnen på 175 grader.

  • 2

    Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

  • 3

    Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

  • 4

    Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

  • 5

    Pudra över kakao.

Tips

Servera gärna med en klick grädde eller en fruktsallad.

Recept skapat av: