Bästa lussebullarna (lussekatter)

En förfinad variant av lussebullar, baserat på ett provbakat och framtaget recept av ICA:s provkök.

Portioner/mängd: Ger ca 35-40 lussebullar

Ingredienser

  • 2 paket (1 gram) Saffran
  • 2 deciliter Socker
  • 2 matskedar Rom (eller liknande sprit)
  • 50 gram Jäst
  • 175 gram Rumsvarmt smör
  • 5 deciliter Rumsvarm mjölk (3 % fett)
  • 0,5 tesked Salt
  • 800 gram (ca 13-14 deciliter) Vetemjöl
  • 1 deciliter Russin
  • Ägg till pensling

Gör så här:

  • 1

    Stöt saffran med 1 tesked socker i en mortel. Låt saffranet dra i rommen ca 30 minuter.

  • 2

    Skär smöret i tärningar.

  • 3

    Smula jäst och blanda med mjölk, smör och saffransblandningen i en bunke.

  • 4

    Häll i socker, salt och mjöl och knåda degen ca 20 minuter.

  • 5

    Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.

  • 6

    Värm upp glöggen tills den sjuder, dra åt sidan och lägg i russinen. Låt dem dra minst 30 minuter och sila sedan av.

  • 7

    Mjöla en arbetsbänk lätt och knåda degen lätt. Baka ut ca 40 lussebullar och sätt i russinen.

  • 8

    Lätt bullarna på plåtar med bakpapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.  Sätt ugnen på 225 grader.

  • 9

    Pensla lussebullarna med uppvispat ägg.

  • 10

    Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Recept skapat av: